Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Tütün ve Tütün Mamulleri Kullanma Alışkanlıkları Üzerine Kesitsel Bir Çalışma - Özlem Örsal (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2009)
Amaç: Bu çalışma sağlık yüksekokulu öğrencilerinin tütün ve tütün mamulleri kullanma alışkanlıkları belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Bu tanımlayıcı araştırma 2006-2007 öğretim yılında 30soruluk anket formunun yüz yüze görüşme yolu ile 360 öğrenciden,anket uygulamasını gönüllülük esasıyla kabul eden 297 %82.5 öğrenci ile tamamlandı. Anket formu öğrencilerin sosyo-demografiközellikleri, tütün ve tütün mamülleri kullanma alışkanlıkları ve Fagerstom Nikotin Bağımlılık Testi sorularından oluştu.Bulgular: Öğrencilerin tütün konusundaki düşünceleri incelendiğinde; psikolojik bağımlılık yaptığı %78.3 , light ürünlerin normalürünlerle aynı etki yaptığı %76.5 , günde içilen 2-3 tütün mamülününde de zararlı olduğu %80.3 belirtildi. Sağlık memurluğu öğrencilerinin tütün ve tütün mamülü kullanma oranı %39.8, hemşirelik öğrencilerinin %27.7, ebelik öğrencilerinin ise %36.0 olduğu saptandı.Tütün ve tütün mamülleri içen öğrencilerin %55.7'sinin 1-5 yıldır tütün ve tütün mamülleri kullandığı ve tütün ve tütün mamüllerini kullanmaya; stres, üzüntü, ayrılık %25.7 gibi belirgin bir sebebe bağlıolduğu gözlendi. Tütün ve tütün mamüllerini kullananların%46.9'unun tütün ve tütün mamüllerini bırakmak istediği, %10.2'sinin bırakma hazırlığında olduğu belirlendi. Birinci ve dördüncü sınıftaki öğrencilerin ikinci ve üçüncü sınıftaki öğrencilerden tütün ve tütün mamülleri kullanımının fazla olduğu görüldü p=0.001 . Ailesi yanında olmayanların tütün ve tütün mamülleri kullanmaları, aileleri ilebirlikte yaşayan öğrencilere göre fazla olduğu istatistiksel olarak belirlendi p=0.001 . Annesi ve babasının tütün ve tütün mamülleri kullanan durumunu öğrencinin de tütün ve tütün mamülleri kullanma durumunu etkilediği saptanmıştır p=0.0001 . Sonuç: Aldığı formasyon gereğince sağlık yüksekokulu öğrencileri tütün ve tütün mamüllerinin zararlarını ve yol açtığı hastalıkları bilmesine rağmen bu mamülleri kullanmaktan vaz geçmemektedir. Öğrencilerin tütün ve tütün mamülleri kullanmaktan vazgeçmemeleri bağımlık olarak ele alınmalı, öğrencilerin bu bağımlılıktan kurtulabilmeleri için, üniversitelerde gençlik danışma merkezlerinin sayısı arttırılmalı ve öğrencilere bu merkezlerde bağımlılıktan kurtulmaları için desteksağlanması önerilmektedir