Macierzyństwo kobiet-naukowców - o konflikcie roli rodzicielskiej i zawodowej - Ewa Krause (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2016)
Artykuł stanowi próbę ukazania konfliktu ról doświadczanego przez kobiety-matki podejmujące aktywność naukowo-dydaktyczną oraz trudności w łączeniu macierzyństwa z rolą zawodową. W opracowaniu zasygnalizowano problemy, z jakimi muszą się zmierzyć kobiety chcące jednocześnie pełnić te dwie role. Na podstawie literatury przedmiotu, w tym dostępnych wyników badań przedstawiono, że obowiązki związane z rodziną wzmacniają konflikt ról oraz utrudniają realizację roli zawodowej. Ponadto ukazano, że macierzyństwo i pełnienie roli rodzica jest czynnikiem opóźniającym rozwój kariery naukowej kobiet. Wskazano przy tym na czynniki ją spowalniające i wspomagające. Celem niniejszego tekstu jest zatem zwrócenie uwagi na konflikt ról matka-naukowiec oraz uwrażliwienie środowiska akademickiego na trudności w łączeniu macierzyństwa z aktywnością zawodową kobiet-naukowców.