Türkçe Öğretmeni Adaylarının Günlük Dilde Sık Kullanılan Kelimelerin Doğru Yazımını Bilme Düzeyleri - Zeynep CİN ŞEKER; Deniz ÇOBANOĞLU (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2015)
Bu çalışmada, Türkçe öğretmen adaylarının günlük yazılı ve sözlü dilde sık kullanıldığı düşünülen kelimelerin doğru yazımlarını bilme düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümünde 1. Sınıfta öğrenim görmekte olan 104 öğrenciye araştırmacılar tarafından hazırlanan kelime testi uygulanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda günlük yazılı ve sözlü dilde sık kullanıldığı düşünülen 96 kelime seçilmiş ve bu kelimelerin 48'inin yazımı değiştirilerek kelime testi oluşturulmuştur. Türkçe öğretmeni adaylarından yazımının doğru olduğunu düşündükleri kelimeyi doğru, yanlış olduğunu düşündükleri kelimeyi yanlış kabul ederek doğru yazımını göstermeleri istenmiştir. Kelime testleri, oluşturulan rubrik doğrultusunda değerlendirilmiştir. Yapılan kelime testi sonucunda Türkçe öğretmeni adaylarının günlük hayatta yanlış yazımı ile sıklıkla karşılaştıkları kelimelerin yanlış yazımlarını doğru olarak kabul ettikleri tespit edilmiştir. Genelde dili kullanan tüm bireylerin özelde ise Türkçe öğretmeni adaylarının dili kullanma bilgi ve bilincine sahip olmaları gerektiği düşünülmektedir.