Комплексне лікування дітей першого року життя з дисплазією кульшових суглобів - L. B. Eliy; M. H. Melnychenko (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2019)
Дисплазія кульшових суглобів (ДКС) займає одне з провідних місць серед захворювань опорно-рухової системи і за останні роки збільшилась до 100-200 випадків на 1000 новонароджених. Мета: підвищити ефективність відновлювального лікування дітей першого року життя з ДКС шляхом диференційованого використання лікувальних фізичних чинників залежно від особливостей перебігу захворювання та супутньої патології. Матеріали і методи. Під спостереженням знаходилося 215 хворих віком від 1 до 8 місяців з ДКС, з них дівчаток було 168 (78,1%), хлопчиків - 47 (21,9%). Середній вік пацієнтів становив (105,6±38,8) дня. У 147 (68,4%) дітей з ДКС мала місце супутня патологія у вигляді перинатальної патології ЦНС або дисплазії сполучної тканини; ДКС без супутньої патології була тільки у 68 (31,6%) пацієнтів. Результати. Включення низькочастотної магнітотерапії у традиційне лікування (ортопедичні засоби, лікувальна гімнастика, масаж, УВЧ-терапія, електрофорез із хлоридом кальцію) ДКС у дітей сприяло скороченню тривалості лікування на 1,5-2 місяці та підвищенню ефективності лікування до 13,8-19,4% залежно від ступеня ДКС. Додаткове включення до розробленого комплексу лазеротерапії у дітей з ДКС II-III ступеня підвищувало ефективність лікування на 16,2% та скорочувало тривалість позиційної терапії на три місяці. Поєднане застосування магнітотерапії, лазеротерапії та хлоридно-натрієвих ванн на тлі традиційного лікування дітей з ДКС підвищувало ефективність лікування на 15,7% та скорочувало його тривалість на два місяці. Висновки. Застосування розроблених лікувально-реабілітаційних комплексів, що включають ортопедичні засоби, лікувальну гімнастику, масаж та диференційовану фізіотерапію, дозволяє підвищити ефективність лікування дітей з дисплазією кульшових суглобів на (16,6±0,6)%, скоротити тривалість лікування, збільшити кількість добрих результатів у 2,8 разу (з 28,5% до 79,1%), зменшити кількість задовільних результатів до 5,0%.