Kompetencje nauczycieli w perspektywie zmian pokoleniowych - Zbigniew Ruszaj; Wojciech Błażejewski (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2021)
Spór o istotę kompetencji nauczycielskich trwa od wielu lat. Co kilkanaście lat do szkół trafia nowe pokolenie uczniów mających inne możliwości, potrzeby, wyobrażenie o otaczającym ich świecie. Coraz szybsze zmiany życia społecznego, postęp naukowo-techniczny sprawiają, że szkoła musi podejmować ciągle nowe wyzwania. Uczelnie wyższe nie są w stanie wyposażyć absolwentów kierunków nauczycielskich w wystarczające na kilkadziesiąt lat kompetencje zawodowe. Ważnym jest zatem, by należycie przygotowały ich do kształcenia ustawicznego, do ustawicznego doskonalenia, uzupełniania i rozwijania nowych kompetencji stosownie do trafnie zdiagnozowanych potrzeb społecznych i osobistych uczniów z kolejnych pokoleń.