Problemy funkcjonalne pacjentek z zespołem Turnera – doniesienie wstępne - Magdalena Jakubczak-Morawska; Andrzej Wiśniewski; Małgorzata Syczewska; Marcin Madej; Małgorzata Kalinowska (Termedia Publishing House, 2008)
Wprowadzenie: Około 10% pacjentek z zespołem Turnera (ZT) skarży się na przewlekły ból stawów kolanowych i szuka pomocy ortopedycznej. Cel pracy: Ustalenie przyczyny zaburzeń w obrębie stawów kolanowych. Materiał i metody: U 15 pacjentek z ZT w wieku 7-20 lat zbadano stereotyp chodu systemem VICON 460, maksymalne momenty sił zginaczy i prostowników stawów kolanowych w warunkach izometrycznych, wykonano badania obrazujące stawy kolanowe oraz oceniono klinicznie postawę ciała pacjentek. Wyniki: U 50% występuje zmniejszenie zakresu ruchu stawów kolanowych, wraz ze zmniejszeniem maksymalnego zgięcia kolan w fazie wymachu, u 30% stwierdzono zmniejszony zakres ruchu stawów biodrowych w płaszczyźnie strzałkowej. W klinicznym badaniu postawy u wszystkich pacjentek stwierdzono nieprawidłowości w postaci asymetrii tułowia, postaw skoliotycznych, koślawości stóp i kolan itp. Omówienie: Niemal u wszystkich pacjentek stwierdzono zmniejszone przodopochylenie miednicy, co może być oznaką obniżonej siły mm. obręczy biodrowej. Nieprawidłowości stwierdzone w klinicznej ocenie postawy ciała również sugerują obniżoną siłę mięśniową. Zmniejszona siła mięśniowa może negatywnie wpływać na możliwości lokomocyjne chorych z zespołem Turnera.