Vežimėlių krepšinio žaidėjų specialiųjų fizinių gebėjimų, aerobinio pajėgumo ir žaidimo rodiklių kaita amžiaus, žaidimo stažo ir negalios požiūriu - Vytautas Skučas; Kęstutis Skučas; Stanislovas Stonkus (Lithuanian Sports University, 2018)
Dėl diskusijos tarp tyrėjų ir dėl tyrimų apie vežimėlių krepšinio specialiuosius ﬁ zinius gebėjimus, apie aerobinį pajėgumą ir žaidimo įgūdžius trūkumo aktualūs ir reikšmingi moksliniai tyrimai, analizuojantys šių rodiklių kaitą negalios sunkumo laipsnio, amžiaus, žaidimo stažo požiūriu. Tyrimo tikslas - nustatyti ir įvertinti vežimėlių krep- šinio žaidėjų specialiųjų ﬁ zinių gebėjimų, aerobinio pajėgumo ir žaidimo įgūdžių rodiklių kaitą pažeidimo laipsnio, amžiaus, žaidimo stažo požiūriu. Specialiųjų ﬁ zinių gebėjimų ir žaidimo rodiklių testais buvo ištirti 42 vežimėlių krepšinio žaidėjai. Visi tiriamieji suskirstyti į tris grupes pagal pažeidimo laipsnį, amžių ir žaidimo stažą. Tyrimo metu naudoti greitumo, vikrumo, anaerobinės ištvermės, kamuolio perdavimo tikslumo, kamuolio varymo, kamuolio metimų į krepšį testai (Valande- wijck et al., 1999; Skučas, Stonkus, 2001). Atliekant nenutrūkstamą nuosekliai didinamą ﬁ zinį krūvį rankų ergometru "Monark", dujų analizatoriumi "Oxycon Mobile", buvo ištirtas 21 vežimėlių krepšinio žaidėjas. Jie taip pat buvo suskirstyti i tris grupes pagal pažeidimo laipsnį, amžių ir žaidimo stažą. Nustatyti darbo galingumo, kvėpavimo, dujų apykaitos, širdies susitraukimų dažnio rodikliai atliekant nenutrūkstamą nuosekliai didinamą ﬁ zinį krūvį rankų ergometru  "Monark" (sukimo dažnis - 70 aps. / min). Nešiojamuoju dujų analizatoriumi "Oxycon Mobile" ne- nutrūkstamai buvo registruojama plaučių ventiliacija, kvėpavimo dažnis, deguonies suvartojimas (VO 2 ), deguonies suvartojimas 1 W atliekamo darbo. Fizinis krūvis buvo didinamas, kol pasiekiama kritinio intensyvumo riba. Nusta- tytos aerobinio ir anaerobinio slenksčio bei kritinio intensyvumo ribos ir darbo galingumo, deguonies suvartojimo, širdies susitraukimų dažnio rodikliai ties šiomis ribomis. Tyrimo rezultatai parodė, kad blogiausi vežimėlių krepšinio specialiųjų ﬁ zinių gebėjimų rodikliai žaidėjų negalios sunkumo laipsnio požiūriu buvo 1-1,5 balo žaidėjų grupės, lyginant su kitų grupių duomenimis. Geriausi specialiųjų ﬁ zinių gebėjimų rodikliai pasiekti 25-35 m. amžiaus žaidėjų (greitumas - 6,1 s, anaerobinė ištvermė - 92,1 m). Žaidimo vertinimo tyrimas atskleidė skirtingą žaidimo įgūdžių rodiklių kaitą žaidėjų negalios sunkumo laipsnio, am- žiaus, žaidimo stažo požiūriu. Geriausi žaidimo įgūdžių rodikliai pasiekti 3-3,5 ir 4-4,5 balo žaidėjų. Per vienerias rungtynes šie žaidėjai pelnė po 11-17 taškų, metimų į krepšį iš vidutinių nuotolių tikslumas siekė 37-40%, atliko 18-20 kamuolio perdavimų. Žaidėjų amžius iš esmės neturėjo įtakos žaidimo įgūdžių rodiklių kaitai. Nustatyta, kad 6-10 metų ir didesnį stažą turinčių žaidėjų žaidimo įgūdžių rodikliai yra geriausi. Per vienerias rungtynes šie žaidėjai pelnė po 11 taškų, metimų į krepšį iš vidutinių nuotolių tikslumas siekė 37%, atliko 21 kamuolio perdavimą. Aerobinio pajėgumo rodikliai atliekant rankų ergometriją kito skirtingai ir priklausė nuo žaidėjų negalios sunkumo laipsnio, amžiaus, žaidimo stažo. Tyrimas parodė, kad 35-45 m. amžiaus žaidėjų grupės aerobinio pajėgumo rodikliai buvo blogiausi, lyginant su kitų grupių duomenimis: 56,2 W darbo galingumas ties aerobiniu slenksčiu, 85,8 W - ties anaerobiniu slenksčiu, 148 W - ties kritine intensyvumo riba. Labiausiai pakito 6-10 metų ir didesnio stažo žai- dėjų aerobinio pajėgumo rodikliai: 89,6 W darbo galingumas ties aerobiniu slenksčiu, 121,3 W - ties anaerobiniu slenksčiu, 181 W - ties  kritine intensyvumo riba. Raktažodžiai: vežimėlių krepšinis, specialieji fiziniai gebėjimai, žaidimo rodikliai, aerobinis pajėgumas.