HEMORAGIČNA MRZLICA Z RENALNIM SINDROMOM PRI OTROCIH V GORIŠKI REGIJI V LETU 2021 - Lea Lazar; Katja Likar Šoštarič; Dragica Prinčič Komic (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
Hemoragično mrzlico z renalnim sindromom (HMRS) povzročajo hantavirusi, ki so razširjeni po vsem svetu. V Sloveniji se pojavljata dva podtipa - virus Puumala in virus Dobrava. Virus Puumala povzroča blažjo obliko bolezni, virus Dobrava pa hujšo obliko bolezni. Poglavitni gostitelji in prenašalci bolezni v našem prostoru so miši, zato HMRS imenujemo tudi mišja mrzlica. Za bolezen je značilna predvsem vročina z mrzlico in glavobolom. V laboratorijskih izvidih najpogosteje ugotavljamo trombocitopenijo, pri napredovali bolezni tudi porast vrednosti ledvičnih retentov. Bolezen diagnosticiramo z dokazom specifičnih protiteles IgM in IgG z metodo indirektne imunofluorescence (angl. indirect immunofluorescence, IIF) in z metodo ELISA (angl. enzyme-linked immunosorbent assay). Zdravljenje je simptomatsko. V letu 2021 skoraj polovica vseh prijavljenih primerov okužbe s hantavirusi v Sloveniji izvirala iz goriške regije. Pri otrocih smo v Sloveniji v letu 2021 zabeležili 24 primerov, od tega 13 v goriški regiji. Devet otrok iz goriške regije je potrebovalo hospitalizacijo. V prispevku prikazujemo pojavnost, klinični potek in obravnavo hantavirusnih okužb na primarni in sekundarni ravni pri otrocih v goriški regiji v letu 2021. Epidemiološki podatki za leto 2021 so preliminarni.