Praca ludzka jako wyznacznik egzystencji człowieka - wybrane aspekty - Ireneusz M. Świtała (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2018)
Stale rosnące zainteresowanie problemami pracy wynika z szybko następujących zmian na współczesnym rynku pracy, spowodowanych przeobrażeniami cywilizacyjnymi, rozwojem gospodarczym, konkurencją międzynarodową, upowszechnianiem technologii informatyczno-elektronicznej czy procesów globalizacji. We wszystkich epokach historycznych praca spełniała dużą rolę w życiu człowieka - była źródłem jego egzystencji. W opracowaniu dokonano przeglądu różnych poglądów dotyczących wpływu pracy na egzystencję człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem etyki pracy w zmieniających się warunkach gospodarczo-społecznych. Zgodnie z założeniami etyki humanistycznej podstawą działań gospodarczych jest etyka chronienia osób i podmiotowe traktowanie pracownika. W opracowaniu przedstawiono wynik ogólnopolskich badań dotyczących oceny pracy przez pracowników, a w szczególności zadowolenia z pracy wśród wybranych grup społeczno-zawodowych.