DIAGNOSTICUL ECOGRAFIC PRENATAL AL GASTROSCHIZISULUI - Micaela Rădulescu; Emil Coriolan Ulmeanu; Mihaela Nedelea; Alexandra Comşa (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Gastroschizisul este un defect congenital relativ frecvent al peretelui abdominal anterior, situat de obicei paraombilical drept, prin care se exteriorizează intestinele şi, ocazional, şi alte viscere abdominale, fi ind expuse lichidului amniotic. Anomalia este de obicei izolată. Gastroschizisul izolat are un prognostic excelent, având o rată redusă a morbidităţii şi mortalităţii. Morbiditatea şi mortalitatea perinatală depind de anomaliile intestinale asociate şi de complicaţiile intestinale datorate expunerii viscerelor herniate acţiunii lichidului amniotic. În perioada fetală sunt posibile atât diagnosticul ecografi c al gastroschizisului, cât şi detectarea ecografică a anomaliilor asociate şi monitorizarea ecografică a creşterii fetale.