تأثیر پیاده روی، آرام سازی و روش ترکیبی بر تغییرات فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون (Sport Sciences Research Institute, 2013)
پرفشاری خون، بیماری شایع و بدون علامتی است که در صورت عدم درمان به عوارض مرگبار منتهی میشود. بهعلت طولانی بودن دورۀ درمان این بیماری، اغلب بیماران پس از مدتی، مصرف دارو را ترک کرده و ترجیح میدهند از روشهای غیردارویی برای درمان خود استفاده کنند. هدف این پژوهش بررسی تأثیر پیادهروی، آرامسازی و روش ترکیبی بر تغییرات فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون بوده است. در این پژوهش، 30 مرد مبتلا به بیماری پرفشاری خون با دامنۀ سنی 45 تا 65 سال، بهطور تصادفی به سه گروه 10 نفره تقسیم شدند. گروه اول روزانه 30 دقیقه به پیادهروی، گروه دوم روزانه 30 دقیقه به آرامسازی و گروه سوم بهطور ترکیبی روزانه 15 دقیقه به آرامسازی و 15 دقیقه به پیادهروی پرداختند. طول دورۀ اجرای برنامۀ تمرینی دو هفته بود.. فشار خون پیش و پس از اجرای متغیر مستقل بهوسیلۀ فشارسنج جیوهای استاندارد سنجیده شد. نتایج با استفاده از آزمون تی وابسته و تحلیل واریانس یکطرفه آزمایش شدند. بر پایۀ نتایج، پیادهروی باعث کاهش معنادار فشار خون سیستولیک شد اما بر فشار دیاستولیک تاثیر معناداری نداشت. آرامسازی بر کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک تاثیرمعناداری داشت. روش ترکیبی تأثیری بر فشار خون سیستولیک نداشت اما باعث کاهش معنادار فشار خون دیاستولیک شد. تفاوت معناداری میان سه برنامۀ تمرینی در تأثیرگذاری بر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک آزمودنیها مشاهده نشد. نتایج نشان داد که 30 دقیقه تمرین آرامسازی و یا پیادهروی میتواند در کاهش فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون سودمند باشد. یافتههای این پژوهش بر نقش مؤثر تکنیک آرامسازی در کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک تأکید کرده و استفاده از این روش را بهعنوان یک روش درمانی مکمل و بدون عوارض برای بیماران مبتلا به پرفشاری خون توصیه میکند.