Talasemili üyesi olan ailelerin aile işlevlerinin kadın bakış açısından değerlendirilmesi: Hatay ili örneği - Gülsüm Çamur-duyan; Özlem Çelenk; Veli Duyan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2014)
Amaç: Talasemi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Talasemi kronik ve genetik bir hastalıktır ve bir ya da daha fazla globin polipeptid zincirde bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Kronik bir hastalık olarak talasemi; hastalar ve aileleri açısından psikolojik, sosyal, biyolojik, ekonomik, sistemsel anlamda pek çok soruna yol açmaktadır. Kronik hastalığa sahip bireylerin aileleriyle yapılan çalışmalar ailelerin stres, kaygı ve depresyon düzeylerinin hastalarınki ile paralel olduğunu, terminal dönemli kronik hastalıklarda aile bütünlüğünün sarsıldığını ve aile işlevlerinin olumsuz yönde etkilendiğini göstermektedir. Bu makale, talasemili üyesi olan ailelerin aile işlevlerini kadın perspektifinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada tarama modeli kullanılmıştır ve 603 kadın katılımcının sosyo-demografik özellikleri bağımsız ve Aile Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirilen aile işlevleri de bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada katılımcıların yaş, evlilik süresi, çalışma durumu, gelir düzeyi ve aile türü ile aile işlevleri arasında bir ilişki bulunmamıştır. Bununla birlikte evlenme yaşı, sağlık güvencesine sahip olma, yüksek eğitim düzeyine sahip olma ve konut koşullarının iyi olmasının sağlıklı aile işlevleri ile ilişkisinin olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Talasemili üyesi olan ailelerin aile işlevleri farklılığı olan diğer ailelerde olduğu gibi sağlıksızdır. En sağlıksız aile işlevleri duygusal tepki verebilme, gereken ilgiyi gösterme ve davranış kontrolü alanlarındadır