Традиційна стрільба з лука як специфічна форма рухової активності японців - Bohdan Vynogradsky; Bohdan Vynogradsky; Mykhailo Ostrovsky (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2022)
Актуальність дослідження полягає у важливості японської національної (традиційної) стрільби з лука як форми рухової активності в житті японців, оскільки систематизованої інформації в українському сегменті в мережі «Інтернет» обмаль із цього напряму. Мета - подати цілісний аналіз особливостей становлення та розвитку японської національної (традиційної) стрільби з лука. Методи дослідження - аналіз наукової та методичної літератури, теоретичний аналіз й узагальнення, системний аналіз та елементи історичних методів досліджень, зокрема методу періодизації, історико-порівняльного, історико-системного й історико-типологіч- ного методів. Результати дослідження. Запропоновано хронологічну таблицю виникнення та розвитку японської національної стрільби з лука. Установлено, що стрільба з лука в житті японців мала й має особливе значення, зокрема як форма тренувань, спосіб розваг, символи в релігійних обрядах та дійствах, як спосіб фізичного й духовного вдосконалення людини, засіб рухової активності та спорту. У статті описано загальну будову японського традиційного лука юмі. Проаналізовано особливості традиційних видів стрільби з лука, а саме: кюдо, шихан мато, ябусаме, інуомоно, касаґаке. Охарактеризовано ті види стрільби, які практикують і тепер, зокрема в деяких японських державних школах, позакласних клубах із кюдо, у традиційних школах рюха. Описано роботу міжнародних організацій кюдо, завдяки яким уніфіковано загальні правила та прове- дення змагання різного рівня. Висновки. Стрільба з лука як форма рухової активності посідала й надалі посідає визначне місце у формуванні народних традицій японців. Установлено, що традиційна стрільба з лука (кюдо) має широке використання у всіх сферах життєдіяльності японців як засіб формування тілесності та духовності людини, спорт, релігійні обряди, засоби для розваг тощо. Існує необхідність визначити перспективність використання кюдо у світі та Україні.