ИЗУЧЕНИЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЙ О ЛЮБВИ У МУЖЧИН И ЖЕНЩИН В ЗАВИСИМОСТИ ОТ САМООТНОШЕНИЯ ЛИЧНОСТИ В МОЛОДОСТИ - Anjela NICOLAOU (Moldova State University, 2016)
В статье рассмотрены представления мужчин и женщин о любви. Приведены данные эмпирического исследования, выявляющие взаимосвязь самоотношения личности с представлениями о любви. Проанализирована связь между шкалами опросника самоотношения В.Столина и шкалами опросника представления о любви Джидарьян И.А., Беловол Е.В., Масловой О.В., в основе которого - высказывания о любви известных мыслителей, писателей, поэтов, деятелей культуры, а также пословицы и поговорки, выделенные в трехфакторную структуру, определившие субшкалы: «любовь - помеха», «любовь - самоотдача», «любовь как возвышающая человека сила». RELAŢIA DINTRE REPREZENTĂRILE DESPRE DRAGOSTE VERSUS NIVELUL DE AUTOCUNOAŞTERE LA TINERI În articol sunt puse în discuţie conceptele bărbatului şi ale femeii despre dragoste. Sunt prezentate rezultatele unui studiu empiric care descriu relaţia dintre autocunoaştere şi reprezentările despre dragoste. Este analizată relaţia dintre scalele chestionarului Autocunoaştere al lui V.Stolin şi scalele chestionarului Reprezentări despre dragoste al lui Dzhidaryan I.A., Belovol E.V. şi Maslova O.V., în baza căruia au fost formulate conceptele despre dragoste ale celebrilor gânditori, scriitori, poeţi, artişti, alcătuite proverbe. Acestea pot fi categorisite astfel: "dragostea - un obstacol", "dragostea - devotament", "dragostea - forţă înălţătoare". THE RELATIONSHIP BETWEEN REPRESENTATIONS ABOUT LOVE VERSUS THE LEVEL OF SELF-AWARENESS AT YOUNG PEOPLE In this article discusses the concepts of love. Results of empirical study reveal the relationship between self-identification and ideas about love. Analyzed the relationship between the scales of the questionnaire of self-identification V.Stolin and scales of questionnaire ideas about love Dzhidaryan I.A., Belovol E.V., Maslova O.V., based on - the statements about love of famous thinkers, writers, poets, artists, and proverbs, allocated in three-factor structure, determined its subscale: "love - a hindrance", "love - devotion", "love as uplifting human strength".