Osoba z niepełnosprawnością na drodze aktywizacji zawodowej - wybrane problemy a realia współczesnej rzeczywistości społecznej - Marzenna Zaorska (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2015)
Wśród osób, których bezrobocie dotyka szczególnie drastycznie znajdują się osoby niepełnosprawne, które z powodu niepełnosprawności, związanych z niepełnosprawnością ograniczonych możliwości funkcjonalnych, jak również pokutujących w mentalności ogólnospołecznej postaw wobec tego zagadnienia (obecnych także wśród potencjalnych pracodawców) stanowią poważny determinant i istotną przeszkodę w zatrudnianiu niepełnosprawnych adekwatnie do uzyskanego przez nich wykształcenia oraz pozyskanych kompetencji zawodowych. W treści artykułu została naświetlona sytuacja osób niepełnosprawnych na rynku pracy w Polsce z uwzględnieniem województwa warmińsko-mazurskiego; podano również czynniki warunkujące dany stan rzeczy, tkwiące zarówno w kontekstach historyczno-kulturowych, ogólnospołecznych, jak i wynikające bezpośrednio ze stanu niepełnosprawności.