Prawa kobiet niekonsekrowanych w Kościele katolickim od XX wieku - ich geneza i znaczenie z perspektywy pedagogiki społecznej - Małgorzata Słowik (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Artykuł prezentuje genezę praw kobiet niekonsekrowanych w Kościele katolickim od XX wieku oraz pokazuje ich znaczenie z perspektywy pedagogiki społecznej. Ukazano potencjał ustanowienia tych praw, odnosząc je do kilku funkcjonujących w pedagogice społecznej pojęć: środowiska wychowawczego, identyfikacji społecznej, empowermentu, sił społecznych.