Türkiye Voleybol Federasyonu üst ligleri tarafından kullanılan görüntülü değerlendirme sisteminin hakemlerin karar verme durumlarına etkisi - Nese Altintas; Savas Duman (Ozlem Book Center, 2024)
Takım sporlarından biri olan voleybol, her geçen gün uluslararası ve ulusal arenadaki yerini güçlendirirken teknolojiye ayak uyduran da bir spor dalı haline gelmiştir. Takım sporlarında kullanılan teknoloji, müsabaka sırasında hakemlerin karar alma süreçlerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahip olabilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, Türkiye Voleybol Federasyonu'nun üst liglerinde kullanılan video değerlendirme sisteminin hakem karar alma süreçlerine etkisine etkisinin incelenmesidir. Belirlenen bu amaç doğrultusunda yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yürütülen bu araştırmanın evrenini, Türkiye Voleybol Federasyonu'nun üst liglerinde görev yapan A ve AB klasmanındaki toplam 21 hakem oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise araştırmaya gönüllü olarak katılan ulusal ve uluslararası olmak üzere toplam 21 hakem oluşturmaktadır.  A ve AB klasmanındaki voleybol hakemleriyle yürütülen bu araştırmada sonuç olarak; video değerlendirme sisteminin voleybol müsabakalarının objektif olarak yönetilmesine olanak sağladığı belirlenmiştir. Ancak bu sistemin bazı maçlarda bulunmaması veya hakem kararlarında değişikliğe sebep olması, çalışmaya katılan hakemlerin kararlarını olumsuz etkilememiş olup, maçlar esnasında video değerlendirme sisteminde yaşanan aksaklıkları en aza indirmek için hakemlerin, özellikle görüntü çözünürlüğünün artırılması yönünde bu sisteme bazı eklemeler yapılması gerektiğini belirtmişlerdir.