Recomandări actuale în endoscopia digestivă intervenţională pediatrică - Smaranda Diaconescu; Lorenza Donea; Andreea Nichita; Silvia Strat; Oana Maria Roşu; Nicoleta Gimiga; Claudia Olaru; Gabriela Ghiga; Bogdan Rotaru; Laura Bozomitu; Gheorghe Bălan; Gabriela Ştefănescu (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Endoscopia digestivă intervenţională în populaţia pediatrică este o etapă esenţială în algoritmul diagnostic şi terapeutic la copiii cu diferite patologii din sfera gastrointestinală, cu o marcată evoluţie în practica medicală curentă. Articolul de faţă descrie situaţiile în care tehnica este necesară în mod electiv sau în urgenţă, cu descrierea metodei, a indicaţiilor, dar şi a complicaţiilor care pot surveni. Procedura intervenţională se practică de către gastroenterologul sau endoscopistul pediatru, asistat uneori de gastroenterologul pentru adulţi, sub anestezie generală cu intubaţie orotraheală sau sedare conştientă. Un prognostic bun în aceste cazuri depinde de statusul pacientului, de aparatura disponibilă, de experienţa gastroenterologului pediatru, dar şi de colaborarea cu echipa interdisciplinară.