Editörlerden - Sibel Sakarya; Yücel Demiral (Turkish Society of Public Health Specialists, 2015)
Sevgili okurlar 2015 yılının bu son sayısında size dergimizle ilgili bazı özet bilgileri vermek ve son gelişmeleri paylaşmak istiyoruz. Türkiye Halk Sağlığı Dergisinde 2015 yılı içinde, 14 orijinal makale, 1 meta analiz ve 2 kısa rapor olmak üzere toplam 17 araştırma makalesi yayımlanmıştır. Ayrıca 3 editöre mektup, 1 tartışma ve 1 alandan notlar yazısını sizlere ulaştırdık. Daha önceki yıllarla karşılaştırdığımızda yayımlanan yazı sayısı açısından değil ama yazıların niteliği olarak bir ilerleme olduğunu söyleyebiliriz.  Yazıların niteliğinin artırılması ile ilgili çabalarımız sürmekte. Bu amaçla dergimiz editörleri 18.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi'nde yazarlık ile ilgili bir kurs düzenlediler. Diğer taraftan dergimizin kurumsal altyapısında önemli değişiklikler yapıldı. Derginin görünürlüğünü ve standartlarını yükseltmek için uluslararası dizinlere girme çabalarını sürdürüyoruz. İlk olarak "Açık Erişim Dergileri Dizini  (DOAJ- The Directory of Open Access Journals) başvuru hazırlıklarımız tamamlandı. DOAJ 10,000 den fazla açık erişimli hakemli dergilerin dizinini oluşturan, merkezi İsveç-Lund üniversitesinde olan bir kurum. Bu üyeliğin Dergimizin görünürlüğünü artıracağını ve dış denetimler için bir referans olacağını düşünüyoruz. İkinci olarak çok önem verdiğimiz etik konusunda kurumsallaşmamızı sağlayacak "Yayın Etiği Komitesi" (Committee on Publication Ethics- COPE) başvurusu için çalışmalar tamamlandı. COPE hakemli dergi editörleri ve yayımcılarının oluşturduğu bir komite ve böylelikle yayımcılıkla ilgili uluslararası standartları izleyeceğimizi garanti altına almış oluyoruz. COPE kuralları aynı zamanda "Dünya Tıbbi Editörler Birliği (WAME), DOAJ standartları ile de birlikte değerlendirilen bir kurum. Ayrıca  Kasım 2015 ayı itibari ile dergimizin ulusal dergilere online altyapı desteği sağlayan ULAKBIM DERGİPARK'a başvuru yapması için karar alındı. DERGİPARK, Türkiye Halk Sağlığı Dergisi gibi açık erişimli dergilere teknik olarak online alt yapı desteği sağlıyor. DERGİPARK bunun yanında DOİ numarası hizmeti de veriyor. DERGİPARK bizim kullandığımız açık dergicilik sistemini kullandığı için, dergimize yazı kabulü ve yönetimiyle ilgili bir değişiklik olmayacağını da duyurmak isteriz. Dergimizin 2015 yılının bu son sayısına gelince; bu sayıda 5 araştırma ve 1 tartışma makalesi okuyacaksınız. Tartışma makalesinde Hindistan'daki asimetrik cinsiyet oranından kaynaklanan olumsuz sosyal sonuçlar ele alınmaktadır. Araştırma makalelerinden birisi Gazze- Al Azhar Üniversitesi öğrencilerinin HIV-AIDS e karşı tutumları ile ilgili sonuçları tartışmaktadır. Bir başka araştırma makalesinde yazarlar iki farklı fabrikada vardiyalı çalışan işçilerde gündüz uykululuğu ve bunun anksiyete ile depresyon düzeylerine etkisini çalışmışlardır. Van'da yapılan bir başka çalışmada ise, 0-12 aylık bebeği olan annelerin bebeklerini besleme ile ilgili davranışları ele alınmıştır. Bir başka araştırma makalesinde yazarlar Türkiye'de trafik denetimlerinin ve cezaların trafik kazaları ile ilişkisini incelemek üzere 2008-2012 dönemine ait 81 ilin trafik denetleme, ceza ve kaza verilerini değerlendirmişlerdir. Son araştırma makalesi ise lise öğrenciler arasında sorunlu internet kullanımı ve bununla ilişkili etkenleri değerlendiren bir çalışmadır. 2015 yılı ne yazık ki savaşlar, yerinden edilen insanlar, çevre tahribatı ve artan eşitsizliklerle her bakımdan olumsuz bir yıl oldu. Yeni gelen yıl için sağlığın en temel ön koşulu olan barışı diliyoruz.   Sibel Sakarya, Yücel Demiral Baş Editörler