Ks. Agusust Hlond: "Kilka uwag w sprawie erekcji biskupstwa na Śląsku". Przyczynek do genezy diecezji katowickiej - Jerzy Myszor (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Autor omawia dokument pt. "Kilka niespójnych uwag o założeniu biskupstwa na Siiesiu", której autorem jest prawdopodobnie August Hlond. Jego treść konsultowana z Teodor Kubina pozwolił lepiej zrozumieć stanowisko Augusta Hlonda na Śląsku i jego znaczenie jaką odegrał ustanawiając diecezję katowicką. W drugiej części tego artykułu autor omówić kilka najważniejszych problemów duszpasterskich, których podjął się Kierownik Apostolski (Administrator). Jego krótkie rządy na Śląsku zapisały się na stałe w dziejach diecezji katowickiej.