Annual Psychological Screening in Youth and Young Adults with Type 1 Diabetes / Letno Presejalno Psihološko Testiranje Pri Mladostnikih in Mladih Odraslih S Sladkorno Boleznijo Tipa 1 - Klemenčič Simona; Wit Maartje de; Rutar Miha; Battelino Tadej; Bratina Nataša (Sciendo, 2015)
Namen raziskave. Pri mladih s sladkorno boleznijo tipa 1 je prisotno večje tveganje za razvoj depresivne motnje, pogosto pa ti bolniki poročajo tudi o obremenjenosti s sladkorno boleznijo. Zato se priporoča psihološko presejalno testiranje. V letu 2012 smo presejalno testiranje za mladostnike in mlade odrasle uvedli tudi v Sloveniji ter prve rezultate predstavili v tej raziskavi.