Świat kultury popularnej w przygotowaniu do Edukacji regionalnej - kształcenie studentów wczesnej edukacji - Kinga Lisowska (Jan Dlugosz University, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie i przeanalizowanie wykorzystania rozmaitych jakości świata kultury popularnej w procesie kształcenia studentów pedagogiki wczesnej edukacji z zakresu edukacji regionalnej oraz określenie ich znaczenia w przygotowaniu przyszłych pedagogów do działań edukacyjnych umożliwiających kształtowanie tożsamości dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. W badaniach zastosowano jakościową analizę dokumentów, obserwację uczestniczącą - metodę zbierania danych oraz uwzględniono doświadczenia własne. Jakości świata kultury popularnej występujące w omawianym procesie kształcenia prowadzą  z jednej strony do biernego uczestniczenia studentów w kulturze popularnej a z drugiej aktywizują ich do jej tworzenia i  wykorzystywania w działaniach edukacyjnych w przestrzeni przedszkolnej i szkolnej. Inspirują także studentów do czynnego budowania rzeczywistości umożliwiającej uczniom odnajdywanie własnej przynależności społecznej i kulturowej.