VİTAL KÖK RETANSİYONU OLGU RAPORU - S. Süha Türkaslan; Zuhal Yetkin; F. Yeşim Bozkurt (Ankara University, 2005)
Rezorbe alveoler kret varlığı yetersiz kret yüksekliği ve genişliği nedeniyle genellikle sabitrestorasyon uygulanırken sorun oluşturur. Alveolerkret rezorbsiyonu nedenleri arasında erken dişkaybı ve uzun süreli dişsizlik de yer almaktadır.Alveoler kretin yetersiz olduğu ve/veya yumuşakdokuların yeterli desteklenmediği durumlarda,anterior bölgede sabit restorasyon uygulanırkensıklıkla problemlerle karşılaşılmaktadır. Vital kökretansiyonu VKR geride kalan alveoler kemikyüksekliğinin korunmasına katkıda bulunan cerrahi bir işlemdir. Bu olgu raporunda travma sebebiyle maksillerkeser dişlerini kaybetmiş, 22 yıl süreyle protetiktedavi görmemiş ve mandibuler keser dişleriekstrüze olmuş hastanın VKR işlemi ve uygulananprotetik tedavisi sunulmuştur. 41 yaşındaki erkekhastanın mandibuler keser dişleri rezidüel maksileralveoler krete temas edecek şekilde segmentalolarak ekstrüze olmuştu. Lokal anestezi altındahorizontal insizyonun ardından tam kalınlık flepkaldırılarak dişler, vertikal yüksekliği 3 mmindirgenen krestal kemikle devamlılık sağlayacakşekilde kesildi. Mandibuler kaninlere kron yükseltme işlemi uygulandı. Mandibuler kanin dişlerinarasına geçici akrilik restorasyon yapıldı. Rutinklinik takipler sonucu iyileşme komplikasyonsuzgerçekleşti. Sonuçta maksiler ve mandibuler kaninler arası bölgeler metal destekli seramik köprüuygulamalarıyla restore edildi.Kretler arası mesafenin yetersiz olduğukoşullarda estetiği sağlamaya ve periodontal dokuları korumaya yönelik, erken diş kaybına bağlıolarak karşıt dişlerde aşırı uzama gösteren vakalarda sabit protetik tedavi öncesi VKR işlemi gözönünde tutulması gereken uygun bir cerrahiyaklaşımdır