تاثیر واقعیت مجازی در توانبخشیِ اندام فوقانیِ بیماران سکته ی مغزی: مرور نظام‌مند و فراتحلیل - رعنا فعال; فرناز قاسمی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه و اهداف بسیاری از مردم بعد از سکته مغزی غالبا در فعالیت های روزانه ی خود مثل نوشتن، رانندگی و غیره دچار مشکل می شوند. واقعیت مجازی و بازی های ویدئویی نوع جدیدی از درمان می باشد که برای افراد دچار سکته ی مغزی ارائه شده است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی "توانبخشی اندام فوقانی با استفاده از واقعیت مجازی"در مقایسه با مداخله های دیگر یا عدم مداخله انجام شد. مواد و روش ها مطالعه حاضر یک مرور نظام مند به همراه فراتحلیل می باشد. جستجو در پایگاه های Cochrane Library، Science Direct، PED، REHABDATA،(Medline (PubMed به روی مقالاتی که تاثیر استفاده از واقعیت مجازی در توانبخشیِ اندام فوقانی را بررسی کرده بودند، انجام گرفت. جهت تحلیل داده ها و فراتحلیل از نرم افزار Comprehensive Meta Analysis استفاده شد. یافته ها تعداد 21 مقاله که شامل 1005 شرکت کننده بود، انتخاب شد. اندازه نمونه مطالعات عموما کوچک بوده و مداخله های متفاوتی در آنها استفاده شده بود. کیفیتِ روش مقاله های انتخاب شده با معیار PEDro تایید شد. در مطالعاتِ انتخاب شده، روش های مداخله در جهت بهبود عملکرد حرکتی طراحی شده بود. گروه های کنترل تحت توانبخشی متداول قرار گرفته بودند یا هیچ مداخله‌ای دریافت نکرده بودند. نتیجه گیری استفاده از واقعیت مجازی، در بهبود عملکردِ اندام فوقانی و انجام فعالیت های روزانه سودمند می باشد. هم چنین استفاده از واقعیت مجازی به عنوان مکملی در کنار توانبخشی معمول باعث بهبود عملکرد دست می شود.