Farklı retrograd dolgu materyallerinin periapikal dokular üzerine etkilerinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi - Ebru Özsezer; Dilek Dalat (Ankara University, 2009)
Endodontide kullanılan farklı retrograd dolgumateryallerinin periapikal lezyon varlığında oluşturduğu histopatolojik değişimleri incelediğimiz çalışmamız in vivo olarak yürütüldü. Bu amaçla 8adet köpeğin 64 adet küçük azı dişinden yararlanıldı.Kök kanalları, kemomekanik preparasyonunun ardından 2 hafta süre ile ağız ortamına açıkbırakılarak periapikal bölgede lezyon oluşturuldu.1 ay sonunda kök kanallarının doldurulmasınınardından mukoperiosteal flep kaldırıldı. Cerrahigiriş kaviteleri hazırlanarak kökün apikal 1/3' ürezeke edildi. 1. premolarlar kontrol grubu olarakbelirlendi. Diğer premolarlara 2mm çapında retrograd kaviteler hazırlanarak her diş için farklı retrograd dolgu materyalleri olan IRM, Ketac-Fil veSankin Apatite yerleştirildi. Deney süresi olarakbelirlenen 15, 45, 90 ve 180 günlük dönemlersonunda hayvanlar dekapite edildi ve kesitler ışıkmikroskobu ile değerlendirildi. İncelenen kesitlerde15 günlük deney süresinde IRM ve Ketac-Fil gruplarında kontrol grubuna benzer orta derecedeinflamatuar hücre infiltrasyonu tespit edilirkenSankin Apatite grubunda hafif düzeyde infiltrasyonizlendi. Uzun dönemde inflamatuar reaksiyonlarda