Multikulturalita Ruské federace a její reflexe ve školním vzdělávání - V. Ježková (Czech Pedagogical Society, 2012)
Ruská federace je značně multikulturní země. Tato skutečnost se projevuje také ve škole. Předmětem studie jsou dvě hlavní oblasti: řešení národnostní otázky a jazyková politika Ruské federace, a to na úrovni celé společnosti a na úrovni školního vzdělávání. Ve shrnutí je stručně porovnána situace v Ruské federaci se situací v dříve sledovaných zemích: Německu, Velké Británii, Švédsku (a České republice).