بررسی اثرات و عوارض دوزهای مختلف بوپی واکائین همراه با سوفنتانیل در بیماران داوطلب سزارین تحت بی حسی نخاعی - سید مصطفی موسوی تکیه; معصومه طبری; ویدا جهانیان (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: کاهش فشار خون، شایع ترین عارضه بی حسی نخاعی در سزارین می باشد که باعث عوارض متعددی مانند تهوع، استفراغ، گیجی و افزایش خطر آسپیراسیون در مادر می شود. مخدرها همراه با داروهای بی حسی، باعث تقویت اثر آنها می شوند، بنابراین باعث افزایش مدت زمان بلوک بدون افزایش بلوک سمپاتیک شده و همچنین شیوع افت فشارخون را کاهش می دهند. مطالعه حاضر با هدف استفاده از دوزهای مختلف بوپی واکائین همراه با سوفنتانیل داخل نخاعی در سزارین انجام شد تا اثر آن روی همودینامیک مادر حین سزارین و همچنین سطح بلوک، مدت بلوک و آپگار نوزاد بررسی شود. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی و دوسوکور در سال 1391 بر روی 45 بیمار 18 تا 40 ساله با کلاس یک طبقه بندی انجمن بیهوشی آمریکا (ASA1) و داوطلب انجام سزارین انجام شد. بیماران به سه گروه A، B و C تقسیم شدند که هر سه گروه، 3 میکروگرم سوفنتانیل همراه با دوزهای 6، 8 و 10 میلی گرم بوپی واکائین دریافت کردند. افت فشارخون، تهوع، استفراغ، سطح و مدت بلوک، آپگار دقیقه 1 و 5، میزان رضایت مندی و حداکثر سطح آرام بخشی بین گروه ها مورد بررسی قرار گرفت. جهت مقایسه نتایج در 3 گروه پس از کنترل نرمالیته، بر حسب مورد از آزمون آنالیز واریانس یا آزمون کورسکال والیس استفاده شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: سه گروه از نظر زمان رسیدن به حداکثر سطح بلوک و آخرین سطح بلوک، تفاوت آماری معنی داری داشتند (05/0>p)، همچنین هیپوتانسیون (005/0=p)، دوز کل افدرین (002/0=p) و میزان تهوع (001/0=p) در سه گروه تفاوت آماری معنی داری داشت. ولی سه گروه از نظر میزان بلوک حرکتی، درد حین عمل، رضایت بیمار و نمره آپگار نوزاد در دقیقه 1 و 5 تفاوت معناداری نداشتند (05/0