Параметри та показники оцінки ефективності педагогічної взаємодії з дитиною раннього віку - Ірина Луценко (Hryhorii Skovoroda University in Pereiaslav, 2022)
Мета дослідження - сприяти підвищенню якості освіти. Завдання: охарактеризувати сучасну психолого-педагогічну діагностику як систему вивчення ефективності педагогічної взаємодії з дітьми раннього віку. Матеріали та методи. Проаналізовано дослідження, присвячені вивченню закономірностей розвитку та виховання дітей раннього віку, а також діагностичні методики, що використовуються для контролю розвитку дітей із нормальним онтогенезом та його відхиленнями. Автор дійшов висновку, що перелік показників розвитку має бути розширено з урахуванням даних сучасних досліджень. На основі методологічних принципів особистісного підходу розроблено параметри та показники оцінки ефективності педагогічної взаємодії з дитиною раннього віку. Результати. Схарактеризовано такі параметри: емоційно-ціннісна позиція педагога до дитини; покращення емоційного контакту з дитиною; покращення ділового контакту з дитиною; педагогічна взаємодія та активність дитини. Висновки. Можна виділити дві групи досліджень, пов'язані з проблемами раннього дитинства. Перша група чисельніша, основна, до неї входять безпосередньо питання закономірності розвитку дитини. Інша група - спрямована на вплив педагога щодо розвитку дітей, оскільки вони спрямовані на формування їхньої свідомості. Розроблені параметри та показники вивчення ефективності педагогічної взаємодії з дитиною раннього віку є важливим інструментом підвищення якості освіти.