İlkokul Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerileri: Okuma Tutumu Doğrultusunda Bir Değerlendirme - Yusuf Kızıltaş (Istanbul Kültür University, 2023)
İlkokul öğrencileri okuduğunu anlama konusunda birtakım sorunlar yaşamaktadırlar. Bu sorunların altında çeşitli nedenler bulunmaktadır. İlkokul öğrencilerinin okumaya yönelik tutumları, okuduklarını anlamaları üzerinde etkili olan faktörlerden biridir. İlişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilen bu araştırmada ilkokul öğrencilerinin okuduğunu anlama becerileri incelenirken okuma tutumu ile ilişkisi sorgulanmıştır. 2020-2021 öğretim yılında Van ilinde bulunan ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinden (147 kız, 126 erkek) basit tesadüfi örneklem yolu ile toplanan araştırma verilerinin analizinde tek yönlü MANOVA, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin okula yönelik tutumlarını ölçmek için 'Okuma Tutumu Ölçeği'; okuduğunu anlama düzeylerini belirlemek için de 'Okuduğunu Anlama Testi' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; kız öğrencilerin okuduğunu anlama düzeyleri ve okuma tutumları daha yüksek çıkmıştır. Okul öncesi eğitim alan öğrencilerin, okul öncesi eğitim almayan öğrencilere göre okuma tutum düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. Okuma tutumu ve okuduğunu anlama puanları arasında anlamlı bir ilişki çıkmamıştır.