Beden eğitimi öğretmenlerinin yaratıcılığa teşvik edici davranışlarına göre kullandıkları öğretim stilleri - Melek Makaraci; Zehra Certel; Ziya Bahadir (Ozlem Book Center, 2023)
Beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan öğrenci merkezli yaklaşımların yaratıcılığa olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin kullandıkları öğretim stilleri ile yaratıcılığı teşvik edici davranışlarını cinsiyet, devlet veya özel okulda görev yapma durumuna göre incelemek ve kullandıkları öğretim stillerine göre yaratıcılığı teşvik edici davranışlarındaki farklılığı ortaya koymaktır. Araştırma örneklemini 145 kadın ve 203 erkek olmak üzere toplam 348 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ile birlikte öğretmenlerin beden eğitimi ve spor derslerinde kullandıkları öğretim stillerini belirlemek için "Beden Eğitimi Öğretmenleri Öğretim Stilleri Değer Algıları Anketi (BEÖSDA) ve "Yaratıcılığa Teşvik Edici Öğretmen Davranışları İndeksi (YÖDİ)" kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun kullandıkları stiller konusunda yeterli bilgiye sahip olduğu ve daha çok öğretmenin aktif olduğu öğreten merkezli yaklaşımının tercih edildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, öğretmenlerin öğretim stillerini kullanma durumuna göre yaratıcılığı teşvik edici davranışlarının değişkenlik gösterebileceği görülmüştür.