Glavne značilnosti poporodne depresije - Ana Polona Skočir (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2005)
Poporodna depresija prizadene približno 10-15 % žensk. Ponavadi se pokaže v prvem poporodnem letu, najpogosteje v prvem mesecu po porodu, lahko pa že v nosečnosti. Vzrok nastanka ni jasen, pregled literature s področja dejavnikov tveganja je nekonsistenten, simptomi pa so zlahka zamenljivi z normalnimi spremembami poporodnega obdobja, ker ženske prizadane v obdobju, ko se postavljajo temelji odnosa mati-otrok in lahko vpliva na psihološki razvoj otroka, zahteva vso pozornost zdravstvenih delavcev.