DIAGNOSTICUL CONTEMPORAN A BPONHOPNEUMOPATIEI OBSTRUCTIVE CRONICE LA VÂRSTNICI (Reviul literaturii) - Ecaterina LUCA; Nicolae BODRUG; Valentin CALANCEA; Cătălina URSU; Cezar ZAGORNEANU; Elmira ANTOCI (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Pentru elucidarea particularităților clinice și problemelor de diagnostic specifice pacienților geriatrici a fost studiată literatura științifică de specialitate de la nivel internațional fiind stabilite astfel următoarele particularități relevante (1) Maladiile pulmonare, în particular BPOC este o afecțiune complexă cu incidență și prevalență mai înaltă la pacienții geriatrici, caracterizată prin rate ridicate de simptome deranjante, risc semnificativ de declin cognitiv, afectiv și funcțional, progresarea maladiei, utilizarea frecventă a asistenței medicale, tratament extrem de dificil și mortalitate crescută. (2) Prezentarea clinică atipică și confuzia comorbidităților, utilizării limitate a spirometriei și lipsei suspiciunii clinice în cadrul asistenței medicale primare determină subdiagnosticarea BPOC în populația vârstnică. (3) Spirometria este esențială în procedura diagnostică, însă doar prin armonizare cu alte metode diagnostice predictive contemporane adecvate precum chestionare și investigare, pentru a preveni supradiagnosticul cauzat de îmbătrânirea normală a plămânilor. (4) Exacerbările acute și comorbiditățile pot cauza confuzia diagnostică, rezultate terapeutice mai slabe, fapt ce confirmă necesitatea diagnosticului precoce, complex cu scopul de menținere a traseului sanogen al vârstnicului. (5) Particularitățile clinico-paraclinice, diagnostice și terapeutice validează necesitatea evaluării multidimensionale și intervenției multidisciplinare a paceinților BPOC geriatrici.