Проблемні питання патогенезу, діагностики, профілактики та підходи до лікування артеріальної гіпотензії в дітей (літературні дані, власні дослідження) - Yu.V. Marushko; T.V. Hyshchak; Yu.R. Izirinska (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Артеріальна гіпотензія (АГТ) - актуальна проблема в педіатрії. Становить собою симптомокомплекс, що характеризується зниженням системного артеріального тиску (АТ) і супроводжується низкою клінічних симптомів, які відображають зменшення кровотоку і перфузійного тиску у всіх органах і тканинах. Мета - узагальнити дані літератури та власний досвід щодо діагностики, патогенетичних і клінічних особливостей перебігу та принципів лікування АГТ у дітей. Результати. Огляд сучасних літературних даних показав широкий спектр етіопатогенетичних механізмів формування АГТ і високу питому вагу первинної АГТ в дитячій популяції. Сучасним методом точної діагностики АГТ є добовий моніторинг артеріального тиску (ДМАТ). За результатами проведеного нами ДМАТ, у 677 дітей віком 8-17 років зі скаргами на коливання АТ АГТ спостерігалося в 107 (15,8%) обстежених. АГТ у дівчаток зустрічалася майже в 2 рази частіше порівняно з хлопчиками - 66,4% проти 33,6% (р<0,0001). У 64,5% випадків відмічалася лабільна АГТ, у 33% - стабільна АГТ І ст., у 2,5% дітей - стабільна АГТ ІІ ст. Гендерних особливостей у частоті різних ступенів АГТ не виявлено. Висновки. Питання зниженого АТ - актуальна проблема в педіатрії. За результатами ДМАТ, АГТ виявляється у 15,8% дітей віком 8-17 років і носить переважно лабільний перебіг. АГТ потребує поглибленого вивчення для розроблення нових профілактичних і лікувальних заходів, полегшення наслідків у дітей та підвищення якості їхнього життя. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.