Ventrogluteal Bölgeye İntramüsküler İlaç Uygulamada Ölçüm Aracı Geliştirme ve Simülasyonu - Ükke Karabacak; Özlem Doğu; Alper Karacan; Ela Yılmaz Coşkun; Işık Atasoy; Coşkun Cengiz (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2023)
Amaç: Çalışmada, ventrogluteal bölgede güvenli bir alan tespitini kolaylaştırabilecek bir ölçüm aracı tasarlanması ve simüle edilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmada öncelikle sağlıklı bireylerde (N=135) vücut kitle indeksine göre ventrogluteal bölgeden ölçümler yapıldı. Bu ölçümlerden elde edilen veriler analiz edildi ve ölçüm aparatının tasarımı için gerekli olan boyutlar belirlendi. Ölçme aracı, 3D modelleme programı kullanılarak tasarlandı.Bulgular: Kas kütlesinin en kalın noktasının V ve G yöntemleriyle ölçülenden farklı olduğu ve kas kütlesinin en kalın noktasının karşılaştırıldığında daha sağda ve aşağıda yer aldığı tespit edildi. Sonuçlar, kullanılan yöntemin sağ ve sol bölgedeki kalça uzunluğu, kas mesafesi, gluteus minimus kasının en kalın kısmının kalınlığı ve en kalın yerdeki toplam kas kalınlığı ölçümlerinde farklılığa yol açmadığını göstermiştir. Sonuç: Elde edilen veriler ve simülasyon sonuçlarına göre ölçme aracının üretilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ölçme aracı sağ ve sol olmak üzere iki farklı bölümden oluşacak şekilde planlanmıştır. Ancak güvenilirliğini sağlamak için ölçme aracının üretilmesinden sonra gerçek hastalar üzerinde kontrollü güvenlik testlerinin yapılması gerekmektedir.