Hızlı üst çene genişletmesi sonucu oluşan hava yolu değişikliklerinin değerlendirilmesi - Abdullah Ekizer; Sabri İlhan Ramoğlu; Faruk İzzet Uçar; Gökmen Kurt (Ankara University, 2009)
Bu çalışmanın amacı hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalarda hava yolu değişikliklerinin incelenmesidir.Çalışmanın materyalini hızlı üst çene genişletmesi endikasyonu konulan 25 hastadan 10erkek ve 15 kız oluşmaktadır. Ortalama yaş 14,64± 2,26 yıldır max: 18,64 ve min: 8,98 . Tedaviöncesi SNA: 79,52 ± 3,37º ve SNB: 77,51 ± 3,66ºdir.Tedavi öncesi T1 ve tedavi sonrası T2 alındansefalometrik filmlerde 14 hava yolu ölçümüyapılmıştır ANS-PNS-SPT, PNS-SPT, SPC-SPD,SPT-SPpp, PNS-PPW1, SPT-PPW2, SPL/SPS,SPL/IPS, sbti-phwl, PNS-Eb, Eb-Tt, GoGn-Hy,psp-phws ve sbtn-phwn . T1 ve T2 de oluşandeğişikler eşleştirilmiş-t testi karşılaştırılmıştır.Herhangi bir hava yolu ölçümünde anlamlıbir fark görülmemiştir P>0.05 . Ancak alt faringeal boşluğu gösteren SPT-PPW2 ve uvulaboyutlarını gösteren SPC-SPD ve PNS-SPT değerlerinde artış vardır. Hızlı üst çene genişletmesininnazal direnci azaltarak, nazal kapasiteyi arttırdığı,dolayısıyla solunumu rahatlattığı gösterilmiştirancak bu çalışmanın bulguları, hızlı maksilergenişletmenin havayolunda aynı etkiyi göstermediğini ortaya koymuştur.Sonuç olarak modifiye akrilik bonded hızlırapid maksillar ekspansiyon apareyi ile yapılanhızlı üst çene genişletmesinin, havayolu boyutlarında anlamlı bir değişiklik sağlamadığı tespitedilmiştir