ارتباط تعادل ایستا و شاخص های آنتروپومتریکی تیراندازان نخبه بزرگسال زن و مرد ایرانی - علیرضا بیاتی; راضیه یوسفیان ملا; حیدر صادقی; علی اصغر جامه بزرگی; سید مهدی طباطبائی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه و اهداف هر رشته ورزشی نسبت به ویژگی و نیاز آن رشته و نوع تمرینات و مهارت هایی که انجام می دهد به سطوح مختلفی از تعادل نیاز دارد. این مطالعه با توجه به نقش تعادل ایستا و شاخص های آنتروپومتریکی در ورزش تیراندازی و تاثیر آن بر عملکرد تیراندازان و با هدف آگاهی دادن به متخصصین ورزش تیراندازی به منظور شناسایی نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف تیراندازان زن و مرد صورت گرفته است. مواد و روش ها ارزیابی های شاخص های آنتروپومتریکی: وزن، قد (ایستاده و نشسته)، طول دو دست، طول بازو، طول واقعی پا، طول کف پا، پهنای زانو، محیط بازو در حال استراحت و انقباض، محیط ساعد، محیط لگن، محیط وسط ران، محیط زانو، محیط ساق پا، محیط مچ پا، BMI، درصد چربی بدن، WHR و دو تست تعادلی شارپندرومبرگ و لک لک از 32  تیرانداز (16 تیرانداز زن و 16 تیرانداز مرد از میان 45 تیرانداز تیم ملی) و 32 نفر گروه کنترل (16 زن و 16 مرد) گرفته شد. یافته ها یافته ها نشان می دهد که، در نمره تعادل لک لک با شاخص های آنتروپومتریکی در زنان تیرانداز تنها بین متغیر وزن و در مردان تیرانداز تنها بین متغیر پهنای زانو ارتباط معناداری وجود دارد و در زنان تیرانداز (به جز در شاخص وزن) و مردان تیرانداز نمره تعادل شارپندرومبرگ هیچ ارتباط معناداری با هیچ یک از شاخص های آنتروپومتریکی آنها ندارد. تیراندازان دارای تعادل بالاتری نسبت به افراد گروه کنترل هستند و همچنین  مقایسه شاخص های اصلی آنتروپومتریکی تیراندازان نخبه بزرگسال زن و مرد نشان داد که بین بیشتر شاخص های آنتروپومتریکی اختلاف معناداری بود. نتیجه گیری می توان نتیجه گرفت که تیراندازان نخبه ایرانی بطور معناداری تعادل ایستای بالاتری نسبت به گروه کنترل خود دارند.