موانع‌ موجود در راه‌ تبادل‌ اطلاعات‌ و دسترسی‌ به‌ اطلّاعات‌ علمی‌ و فنی‌ در کشورهای‌ در حال‌ رشد - زاهد بیگدلی (Shahid Chamran University of Ahvaz, 1998)
افزایش‌ روز افزون‌ اطلاعات‌ باعث‌ شده‌ است‌ تا دوران‌ معاصر را "عصر اطلاّعات‌" نامگذاری‌ کنند. توسعه‌ بدون‌ تحقیق‌ عملی‌ نخواهد بود و برای‌ تحقیق‌ باید امکان‌ دسترسی‌ به‌ اطلاّعات‌ وجود داشته‌ باشد. به‌ دلیل‌ وجود مشکلات‌ عدیده‌ای‌ که‌ کشورهای‌ در حال‌ رشد با آنها مواجه‌ هستند، این‌ کشورها سهم‌ ناچیزی‌ در تولید اطلاّعات‌ و بخصوص‌ اطلاّعات‌ علمی‌ و فنی‌ دارند و آگاهی‌ از مطالب‌ منتشر شده‌ در دنیا و دسترسی‌ به‌ آنها برای‌ مردم‌ این‌ کشورها کار آسانی‌ نیست‌. مهمترین‌ موانع‌ مربوط‌ به‌ نیروی‌ انسانی‌ ماهر، مشکل‌ زبان‌، موقعیت‌ این‌ کشورها از نظر زیر ساخت‌ فن‌آوریها، ارتباطات‌ و اطلاّعات‌ و منابع‌ مالی‌ است‌، لیکن‌ نگرش‌ مسئولین‌ اینگونه‌ کشورها نسبت‌ به‌ اهمیّت‌ و ارزش‌ اطلاّعات‌ نیز نقش‌ بسیار حیاتی‌ در این‌ زمینه‌ بازی‌ می‌کند. با توجه‌ به‌ اهمیّت‌ و همچنین‌ دامنه‌ وسیع‌ این‌ موانع‌، کشورهای‌ در حال‌ رشد برای‌ مقابله‌ با مشکلات‌ موجود باید راه‌ حلهای‌ کوتاه‌ مدّت‌ و راه‌ حلهای‌ بلند مدّت‌ را در نظر بگیرند. این‌ مقاله‌ سعی‌ دارد ضمن‌ بحث‌ پیرامون‌ موانع‌ و مشکلات‌ کنونی‌ اشاعه‌ و تبادل‌ اطلاعات‌ در کشورهای‌ در حال‌ رشد، راه‌ حل‌ مواجهه‌ با این‌ موانع‌ را نیز پیشنهاد نماید.