Edytoral - Wit Pasierbek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Odpoczątkuswegoistnieniaczłowieknieustanniezmagasię zdo świadczeniemiwiedząnatemat:cojestdobre, a co złe. Ta najbardziejkontrastującarzeczywistośćdotykanajgłębszychsfer ludzkiegojestestwa:jegomoralności-słusznychlubfałszywych wyborów; jego relacji z drugim - tworzenie rzeczywistości szczęścia lub nienawiści i w ko ńcu struktur społecznego życia. Bowiemto,codobredajeczłowiekowipoczucieszczęścia,pewności, radości i zmierzania z nadzieją w kierunku dopełniania własnego człowieczeństwa, a więc pe łni życia. Zaś to, co złe zdajesiętemuzdecydowanie zaprzeczać -z ło cz łowieka ogranicza, czyni smutnym, zamyka go w granicach niemożności i w konsekwencji unicestwia jego pozytywne zmagania prowadzącgokuprzyszłościśmierci.Icociekawe:dobroizło,które zdają się mieć charakter zewnętrzny w stosunku do człowieka, dzięki jego działaniu przybierają formy osobowe.