Internetowa aktywność informacyjna instytucji wspierających i aktywizujących działania przedsiębiorcze w Polsce na przykładzie Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości - ocena jakości zasobów sieciowych - Anna Zajdel (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2014)
Celem artykułu jest analiza i ocena jakości zasobów sieciowych - witryn internetowych 54 Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości zrzeszonych w Fundacji Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości, zlokalizowanych na terenie kraju. Do oceny stron WWW instytucji objętych badaniem wykorzystano metodę jakościowo-heurystyczną na podstawie 30 indywidualnie zdefiniowanych kryteriów. Kryteria zostały podzielone na trzy sekcje: graficzną (wygląd i struktura strony), merytoryczną (dotyczącą zawartości treści strony) oraz sekcję użyteczności (związaną z budową strony i jej funkcjonalnością). Przeprowadzone badania pozwoliły m.in.: na ocenę zakresu, przydatności i sposobu prezentowania informacji zamieszczanych na witrynach internetowych inkubatorów, szczególnie dla studentów i absolwentów szkół wyższych.