ИНТЕГРАЦИЯ - ВЕДУЩИЙ ПРИНЦИП ФОРМИРОВАНИЯ КОММУНИКАТИВНО- РЕЧЕВОЙ КОМПЕТЕНЦИИ В ПРОЦЕССЕ ИЗУЧЕНИЯ РУССКОГО ЯЗЫКА В НАЧАЛЬНОЙ ШКОЛЕ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА - USM ADMIN (Moldova State University, 2011)
Prin termenul integrare în pedagogie se înţelege cea mai înaltă formă de exprimare a unităţii obiectivelor, principii- lor şi conţinutului procesului instructiv-educativ. Rezultatul acestei integrări stă la baza formării la elevi a unui sistem nou valoric de cunoştinţe şi competenţe. Raportată la disciplina Limba maternă , integrarea poate fi tratată ca un obiec- tiv, ca un mijloc sau ca un rezultat al procesului de instruire. Ideea fundamentală promovată la lecţiile integrate de citire şi limbă rusă constă în interacţiunea instruirii lingvistice şi a dezvoltării vorbirii elevilor care se realizează prin orienta- rea comunicativă a educaţiei elevilor, iar în rezultat se formează competenţa comunicativă. Competenţa comunicativă este capacitatea de a înainta şi de a rezolva diferite tipuri de sarcini comunicative. Este vorba despre stabilirea obiecti- vului de comunicare, evaluarea situaţiei, luarea în calcul a intenţiilor şi a metodelor de comunicare a partenerului, selec- tarea strategiei adecvate de comunicare, evaluarea succesului, disponibilitatea de a modifica comportamentul propriu de comunicare.