Підготовка кваліфікованих робітничих кадрів на Півдні України у другій половині ХІХ - на початку ХХ ст.: історіографія питання - Михайло Гончар (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті здійснено аналіз результатів дисертаційних досліджень на здобуття наукових ступенів кандидата і доктора наук в галузі педагогіки та історії, які були захищені в Україні наприкінці ХХ - на початку ХХІ ст. і окреслюють питання підготовки кваліфікованих робітничих кадрів на Півдні України у другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. Було встановлено, що дане питання знайшло часткове відображення у сучасному історичному та історико-педагогічному науковому пошуку. Проаналізовані наукові дослідження не надають чіткого уявлення про те, як здійснювалася підготовка кваліфікованих кадрів з актуальних на Півдні України галузей економіки та які організаційно-педагогічні особливості були характерні для різних типів нижчих професійних навчальних закладів.