Педагогічні умови формування культури професійного спілкування майбутніх інженерів-педагогів транспортної галузі - Valentyna Kochyna (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
У статті обґрунтовано необхідність формування культури професійного спілкування у майбутніх інженерів-педагогів транспортної галузі. На основі аналізу наукової літератури розкрито сутність поняття «культура професійного спілкування інженера-педагога транспортної галузі. Обґрунтовано і розглянуто зміст педагогічних умов, які дозволять сформувати у майбутніх інженерів-педагогів культуру професійного спілкування. Таким педагогічними умовами є: розробка й реалізація варіативної складової змісту формування культури професійного спілкування в майбутніх інженерів-педагогів транспортної галузі за видами їхньої інженерної професійної діяльності; розробка і реалізація комплексного методу формування культури професійного спілкування в майбутніх інженерів-педагогів транспортної галузі; розробка й реалізація комплексної форми, що забезпечує поетапне формування культури професійного спілкування в майбутніх інженерів-педагогів транспортної галузі. Перша педагогічна умова передбачає розробку варіативної складової змісту освіти, який спрямований на формування культури професійного спілкування. Визначено особливості і принципи відбору змісту освіти у зв'язку із видами їхньої інженерної діяльності майбутніх інженерів-педагогів транспортної галузі (проектувальна, експлуатаційна, ремонтна, організаційно-управлінська), які необхідно враховувати при формуванні культури професійного спілкування майбутніх фахівців. Друга педагогічна умова пов'язана із розробкою комплексного методу, який поєднує пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, проблемний виклад, частково-пошуковий й дослідницький методи для формування культури професійного спілкування майбутніх інженерів-педагогів. Третя педагогічна умова спрямована на залучення майбутніх фахівців до активного професійно-педагогічного спілкування шляхом використання інтерактивних форм навчання, а саме підготовчі (фронтальну, індивідуальну) та основні (парну, колективну). Ключові слова: педагогічні умови, культура, професійне спілкування, інженер-педагог транспортної галузі, варіативна складова змісту, комплексний метод, комплексна форма.