Mesiodens ile birlikte görülen bir intrüzyon olgusu: 30 aylık takip vaka sunumu - Duygu Atıcı; Levent Özer (Ankara University, 2010)
İntrüziv lüksasyon, dişin alveoler kemik içerisine gömülmesi nedeniyle dişin destek yapıları ve pulpasında hasara yol açan bir travma tipidir. Mesiodens üst çene ön bölgede bulunan süpernümerer dişlerin en sık görülen tipidir. Bu rapor, intrüze immatür orta kesici dişin ve ters pozisyondaki mesiodensin tedavisini sunmaktadır. 7 yaşındaki erkek çocuk, travmadan 1 gün sonra kliniğimize başvurmuştur. Klinik ve radyografik muayeneler sonrasında, immatür sol orta kesici dişte intrüziv lüksasyon ve orta kesici dişler arasında inverte bir mesiodens teşhis edilmiştir. Mesiodensin cerrahi olarak çıkarılması, intrüze keser dişin yeniden sürmesini engellememek için ertelenmiştir. İntrüze keser diş dikkatle izlenerek kendiliğinden sürmesine izin verilmiş, diş birkaç ay içinde yeniden sürmeye başlamıştır. Takip süresi boyunca pulpal ve/veya periapikal patoloji görülmemiş, kök gelişimi devam etmiş, pulpa canlı kalmıştır. İntrüze immatür daimi dişlerin herhangi bir cerrahi ya da ortodontik müdahaleye gerek kalmadan canlılıklarını koruyup kendiliğinden sürdükleri sonucuna varılabilir. Ancak, mesiodensin cerrahi olarak çıkarılması, ideal müdahale zamanlaması açısından-erken ya da geç müdahale-son derece tartışmalı bir konu olmaya devam etmektedir.