ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ДЕРЖАВНОЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Вікторія Аніщенко (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2021)
Удосконалення підготовки майбутніх офіцерів Державної кримінально-виконавчої служби України пов'язано з глибоким реформування пенітенціарної системи країни, необхідністю підвищення національного рівня безпеки та інтеграцією України у європейський простір. Безумовно, майбутній офіцер-пенітенціарист повинен мати високу фахову підготовку та володіти цілим рядом професійних компетентностей. Формування професійних компетентностей майбутніх офіцерів Державної кримінально-виконавчої служби України залежить не тільки від отримання теоретичних знань, але й від набуття певних навичок та вмінь протягом навчальної діяльності на різних ступенях отримання вищої освіти, перепідготовки та підвищення кваліфікації упродовж службово-професійно-службової діяльності. Тому метою дослідження було вивчення основних теоретичних і методичних підходів до формування професійних компетентностей офіцерів Державної кримінально-виконавчої служби України в умовах ступеневої освіти. У дослідженні автором розкриті основні теоретико-методологічні засади формування професійних компетентностей майбутніх офіцерів-дистанційної, модульної, проблемного навчання, проектного навчання, імітаційного (активного) навчання та контекстного навчання. Особливу увагу приділено контекстній моделі навчання та обґрунтовано необхідність її застосування для трансформації навчальної діяльності майбутніх офіцерів Державної кримінально-виконавчої служби України у квазіпрофесійну діяльність фахівця. Автором подана уявна модель контекстного навчання майбутніх офіцерів Державної кримінально-виконавчої служби, що може бути застосована для формування у них професійних компетентностей, якими вони повинні володіти згідно з вимогами міжнародних та вітчизняних нормативно-правових документів у галузі пенітенціарної системи. Результати дослідження дозволили зробити такі висновки: існує необхідність подальшої розробки та вдосконалення навчально-методичних комплексів блоку професійних дисциплін для всіх ступенів освіти; удосконалення професійної підготовки повинно мати вектор практичного спрямування для розвитку творчих, практикоорієнтованих підходів для вирішення службових завдань майбутньої службової діяльності; модель контекстного навчання може бути взята за основу для створення сучасного сприятливого для формування професійних компетентностей освітньо-комунікаційного середовища.