PARTICULARITĂȚI ȘI FACTORII DE RISC AI PACIENŢILOR CU TULBURĂRI MENTALE ȘI DE COMPORTAMENT ASOCIATE CU TUBERCULOZA - Evelina LESNIC; Eugeniu COTELEA; Alina MALIC (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Pacienții cu maladii psihice și tulburările mentale și comportamentale au un risc sporit de îmbolnăvire de tuberculoză.Scopul studiului a constat în identificarea particularităţilor și a factorilor de risc de îmbolnăvire de tuberculoză la paciențiicu tulburări mentale şi de comportament. Material şi metodologie: a fost realizat un studiu de tip selectiv, descriptiv, analiticşi retrospectiv în care au fost incluși 71 bolnavi de tuberculoză diagnosticați cu tulburări mentale şi de comportament înregistrați în perioada 2015-2019. Rezultate studiului au stabilit că particularitățile pacienților au constituit sexul masculin (58(81,7%) cazuri), vîrsta între 35 și 64 de ani (48 (67,9%) cazuri). Factorii de risc de îmbolnăvire de tuberculoza au constituitstatutul socio-economic redus (67 (85,9%) cazuri), condițiile paupere de trai - 58 (81,7%) cazuri, contactul tuberculos - 12(16,9%) și patologiile asociate, inclusiv infecția HIV - 11 (15,5%) cazuri. Deși localizarea pulmonară a predominat la 61(85,9%) cazuri, confirmarea microbiologică s-a stabilit doar la 12 (16,9%) cazuri. Succesul terapeutic s-a constatat doar la37 (52,1%) cazuri și decesul a survenit la 20 (28,1%). Concluzionăm, că managementul standardizat al pacienților cu tulbuări mentale și comportament constituie o provocare pentru finalizarea cu succes a tratamentului antituberculos a majorităţiicovîrşitoare a cazurilor, iar individualizarea conform necesităților pacientului va îmbunătăți rezultatul terapeutic.