Ortodontik tedavi sonrası gözlenen dişeti çekilmesinin periodontal plastik cerrahi ile tedavisi-vaka sunumu - Bilgenur Sahin; Murat Akkaya (Ankara University, 2010)
Fasial, lingual veya interproksimal alandaki dişeti/yumuşak doku çekilmeleri ve marjinal dokunun mine-sement birleşiminin apikaline doğru yer değiştirmesi dişeti çekilmesi olarak tanımlanır. Ortodontik tedavi sırasında uygulanan kuvvetler ve bukkal kemiğin ince olduğu durumlar dişeti çekilmelerinin etiyolojisinde yer almaktadır. Bu vaka raporu kliniğimize müracaat eden genç hastanın ortodontik tedavi sonrasında izlenen dişeti çekilmesinin, yapılan klinik muayene sonucu oluşturulan cerrahi işlem planlamasının operasyon esnasında karşılaşılan beklenmedik durum nedeniyle değiştirilmesini ve bu duruma göre düzenlenen yeni tedavi planlamasını yansıtmaktadır. 12 aylık takipte yapılan cerrahi işlem sonucu çekilme dişeti ile büyük ölçüde kapatılarak hasta memnuniyeti sağlanmıştır. Ortodontik tedavi gören hastalarda mukogingival cerrahi işlemler planlanırken çok daha dikkatli olunmalıdır. Bu vaka raporu kliniğimize müracaat eden genç hastanın ortodontik tedavi sonrasında izlenen dişeti çekilmesinin tedavisini yansıtmaktadır. Yapılan klinik muayene sonucu oluşturulan cerrahi işlem planlamasının operasyon esnasında karşılaşılan beklenmedik durum nedeniyle değiştirilmesini ve bu duruma göre düzenlenen yeni tedavi planlaması gösterilmektedir.