ارتباط بین سواد سلامت مادری با مراقبتهای پیش از زایمان در ایران - آسیه پیرزاده; طاهره ندوشن; مریم نصیریان (Mashhad University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه: سواد سلامت مادری شامل مهارتی شناختی و اجتماعی است که انگیزه و توانایی زنان باردار را برای دسترسی، درک و استفاده از اطلاعات بهداشتی فراهم می اورد. با توجه به تاثیر سواد سلامت مادری بر سلامت مادران و فرزندانشان، شناسایی سطح سواد سلامت مادری در زنان باردار بسیار مهم و ضروری می باشد . بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت مادری با مراقبت‌های دوران بارداری و پیامد آن در بین زنان تازه زایمان کرده مراجعه کننده به مراکز سلامت استان یزد در سال 1396 انجام گرفت. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی -تحلیلی است   که   بر روی 390 زن تازه زایمان کرده مراجعه کننده به مراکز سلامت استان یزد به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه سواد سلامت مادری (MHLAP)  و نتایج بارداری بود.  داده ها با استفاده از نرم افزار spss/21 تجزیه و تحلیل شد و از ازمون های تی تست ، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. سطح معناداری 0.05 در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین نمره سواد سلامت 85/9±67/54 و میانگین نمره نتیجه بارداری 6±41/47 بود و  آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط آماری معناداری بین سواد سلامت و نتیجه بارداری.نشان داد (R=0.633, P  نتیجه گیری:  با توجه به اینکه سواد سلامت مادری با نتیجه بارداری ارتباط معناداری داشت. لذا با توجه به این امر باید سعی شود که با ارائه اطلاعات بهداشتی مناسب، به روز و مطابق با نیاز مادران باردار در مراکز جامع سلامت ، مادران باردار را جهت انجام مراقبت ای بارداری تشویق نمایند .