THE INFLUENCE OF HARMONIC GYMNASTICS ON FLEXIBILITY, DYNAMIC BALANCE, HEALTH AND WELL-BEING OF OLDER ADULTS: A PILOT RESEARCH - Iris MALKA; Iacob HANTIU (Cluj University Press, 2020)
Background. Physical activity (PA) is highly recommended for older adults in order to improve physical functioning, health and well-being. Aims. The purposes of this pilot research were: to investigate the influence of Harmonic Gymnastics (HG) on flexibility, dynamic balance, health and well-being of older adults, and to verify the feasibility of the research tools. Methods. In this pilot research 15 healthy men and women, mean age 58.7 (6.5), from Tel Aviv, Israel, volunteered to participate in the research program, which included 50 min. of HG practice, three times a week, for six weeks. Three questionnaires - SF-36 Health and quality of life questionnaire, The Global Physical Activity Questionnaire (GPAQ) and the Mindfulness Awareness Assessment Scale (MAAS) - and two physical skills testing equipment - Y Balance Test (YBT) and the Back Saver Sit and Reach test (BSSR) - were used to assess the subjects. Results. Post-test results showed significant improvements of total score of health and well-being by SF-36 (p < 0.05) and body awareness by MAAS (p <0.0001), but no significant results for SF-36 (0.0629) subscales nor for the global PA measured by GPAQ (p= 0.391). Participants improved hamstring flexibility (p < 0.05) and dynamic balance of right leg (p < 0.001) and left leg (p = 0.00001). Conclusions. This pilot research indicates the feasibility of YBT, BSSR, MAAS and SF-36. HG was found to be tailored for older adults. Older adults improved functioning capabilities, body awareness, health and well-being after the program. REZUMAT. Influența gimnasticii armonice asupra mobilității, echilibrului dinamic, sănătății și stării de bine a persoanelor în vârstă: o cercetare pilot. Introducere. Activitatea fizică (AP) este recomandată adulților în vârstă pentru a-și îmbunătăți funcționarea fizică, sănătatea și starea de bine. Obiective. Scopurile acestei cercetări pilot au fost: investigarea influenței gimnasticii armonice (HG) asupra flexibilității, echilibrului dinamic, sănătății și stării de bine a vârstnicilor și verificarea fezabilității instrumentelor de cercetare. Metode. În această cercetare pilot, 15 bărbați și femei sănătoși, cu vârsta medie 58,7 (6,5), din Tel Aviv, Israel, s-au oferit voluntari să participe la programul de cercetare, care a inclus 50 de minute. de practică HG, de trei ori pe săptămână, timp de șase săptămâni. Trei chestionare - SF-36 Chestionar privind sănătatea și calitatea vieții, Chestionarul global de activitate fizică (GPAQ) și Scala de evaluare a conștientizării atenției (MAAS) - și două echipamente de testare a abilităților fizice - Testul de echilibru Y (YBT) și Back Saver Sit and Reach Test (BSSR) - au fost utilizate pentru a evalua subiecții. Rezultate. Rezultatele post-test au arătat îmbunătățiri semnificative ale scorului total de sănătate și stare de bine (p <0,05) și conștientizarea corpului de către MAAS (p <0,0001), dar nu s-au obținut rezultate semnificative pentru subscalele SF-36 (0.0629) și nici pentru PA globală măsurată prin GPAQ (p = 0,391). Participanții și-au îmbunătățit flexibilitatea hamstring (p <0,05) și echilibrul dinamic al piciorului drept (p <0,001) și piciorului stâng (p = 0,00001). Concluzii. Această cercetare pilot indică fezabilitatea YBT, BSSR, MAAS și SF-36. S-a constatat că HG este adaptat pentru adulții în vârstă. Adulții mai în vârstă au îmbunătățit capacitățile de funcționare, conștientizarea corpului, sănătatea și bunăstarea după program. Cuvinte cheie: gimnastică armonică, adulți în vârstă, flexibilitate, echilibru dinamic, sănătate și bunăstare.