Jaunųjų krepšininkių fizinių krūvių intensyvumo per pratybas ir rungtynes adekvatumo tyrimas - Rasa Kreivytė; Šarūnė Valinskaitė (Lithuanian Sports University, 2018)
Jau devintame XX a. dešimtmetyje buvo prieita prie nuomonės, kad ŠSD yra objektyvus ir informatyvus žaidėjų re- agavimo į ﬁ zinius krūvius, jų parengtumo rodiklis. Krepšinio rungtynių, pratybų eiga nėra pastovi kintant žaidimo intensyvumui, rungtynių metu žaidėjui metant baudos metimus, per minutės pertraukėlę kinta ir širdies susitraukimų dažnio rodiklis (ŠSD, k. / min). Taigi vidutinis ŠSD kaitos rodiklis, kintant žaidimo intensyvumui, sukuria banguotas duomenų sekas. Norint pasiekti optimalius treniravimo rezultatus svarbu žinoti tinkamiausius, vyraujančius pratybų ir rungtynių ﬁ zinius krūvius, kurie atitiktų krepšininkų adaptacijos galimybes, sportinio rengimo tikslus ir uždavinius. Tyrimo tikslas - įvertinti ﬁ zinio krūvio intensyvumą ir jo tapatumą per pratybas bei rungtynes. Tyrimo uždaviniai: 1) nustatyti ﬁ zinių krūvių per pratybas ir rungtynes intensyvumą; 2) įvertinti pratybų ir rungtynių ﬁ zinių krūvių intensyvumo sąlyginį atitikimo laipsnį; 3) atskleisti 14-15 m. krepšininkių reagavimo į speciﬁ nius ﬁ zinius krūvius ypatumus. Tirtų krepšininkių (n = 18) įžaidėjų vyraujantis fizinio krūvio intensyvumo rodiklis (ŠSD) per pratybas buvo 186,5 ± 7,8 k. / min, krašto puolėjų - 162,6 ± 6,5 k. / min, vidurio puolėjų - 156,6 ± 6,6 k. / min. Jaunųjų krepšinin- kių vyraujantis ﬁ zinio krūvio intensyvumo rodiklis (ŠSD) per rungtynes buvo toks: įžaidėjų - 180,8 ± 7,85 k. / min, krašto puolėjų - 156,2 ± 7,4 k. / min, vidurio puolėjų -150,6 ± 11,72 k. / min. Įžaidėjų ŠSD didžiausias 1-o kė- linio metu (183,7 ± 3 k. / min), krašto puolėjų - 2-ame kėlinyje (156,9 ± 6,4 k. / min), vidurio puolėjų - 3-iame (153,5 ± 5,5 k. / min). Tirtų jaunųjų krepšininkių (įžaidėjų, krašto ir vidurio puolėjų) ﬁ zinių krūvių intensyvumas per pratybas ir rungtynes atitiko beveik didžiausio intensyvumo krūvio ribas. Įvairias funkcijas atliekančių jaunųjų krepšininkių organizmas skirtingai reaguoja į įvairaus intensyvumo ﬁ zinius krūvius: įžaidėjų ŠSD atliekant ﬁ zinius krūvius yra didesnis, lygi- nant su vidurio ir krašto puolėjomis. Vidurio puolėjos į ﬁ zinį krūvį reaguoja silpniausiai. Raktažodžiai: fizinis krūvis, krūvio intensyvumas, širdies susitraukimų dažnis.