Клінічна шкала тяжкості перебігу гострого тонзилофарингіту в дітей: обґрунтування та діагностичні можливості - O.K. Koloskova; A.L. Kosakovskyi; L.A. Ivanova; I.B. Horbatiuk (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - розробити просту, констеляційну клінічну систему оцінки тяжкості перебігу гострого тонзилофарингіту (ГТФ) у дітей для оптимізації етіотропного лікування шляхом зменшення необґрунтованої антибіотикотерапії. Матеріали та методи. Під нашим спостереженням перебувало 102 дитини з ГТФ. Використовували розроблену шкалу оцінки тяжкості перебігу ГТФ. Оцінку клінічних симптомів із калькуляцією балів здійснювали щодня, упродовж 7 діб стаціонарного лікування. З метою порівняльного аналізу, як «золотий» стандарт використовували оцінку симптомів ГТФ за шкалою McIssac. Для верифікації стрептококової етіології ГТФ, застосовували швидкий тест виробництва «Dectra Pharm» (Франція) - Стрептатест. Результати. Показники діагностичної цінності розробленої шкали тяжкості у встановленні стрептококової етіології ГТФ (оцінка ≥45 балів) перевищують оцінку за шкалою McIsaac (сума балів ≥4), чутливість - 85,7% (проти 77,1%), специфічність - 76,1% (проти 31,3%), позитивна передбачувана цінність - 78,2% (проти 52,8%), негативна передбачувана цінність - 84,2% (проти 57,7%). Сумарна оцінка за шкалою тяжкості (≥45 балів) значно підвищує ризик ГТФ, спричиненого БГСА: відношення шансів (ВШ) - 19,0, відносний ризик (ВР) - 4,94, атрибутивний ризик (АР) - 0,62. Сумарна оцінка ≥35 балів на 3-тю добу стаціонарного лікування, асоціює зі статистично вірогідним ризиком відсутності стрептококової інфекції ротоглотки: ВШ - 2,3, ВР - 1,45, АР - 0,2. Висновки. Розроблена шкала тяжкості перебігу ГТФ дає змогу впродовж перших 3 діб статистично достовірно виявити виразніший запальний процес, викликаний Str. pyogenes, та оптимізувати тактику етіотропної терапії. Особливо корисною ця констеляційна система є в умовах обмеження ресурсів і неможливості застосування швидких Стрептатестів, за сумнівних або суперечливих результатів оцінки за шкалою McIsaac або ж у разі застосування стратегії відстроченого призначення антимікробних засобів. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.